Fotelharcos

Egy lusta ember gondolatai - avagy legyen világosság!

Linkblog

Friss topikok

  • ipartelep: Kérdés, hogy a Fidesz ide vonatkozó stratégiáját ki határozza meg, "találja ki". További kérdés, h... (2013.10.24. 09:51) Megérteni a Fideszt
  • szita szita péntek: @Darvon: No, az látod lehet. Valahogy mégsem ezt az utat járnám inkább. :) Az a fránya atomhulladé... (2010.11.07. 22:02) Sötétzöldek és az atomvonat

Napjainkban rendre olyan változásokkal találkozhatunk, amelyek elsősorban a szerény jövedelműeket sújtják. Mi lehet ennek az oka? No persze nem vagyok olyan öntelt, hogy bizton kijelentsem a tutit, de az alábbiakkal talán megkarcolhatom a lényeget... Az, hogy kellenek-e elvonások, hogy jogosak-e a megszorítások nem jelen post témája. Legyünk ez alkalommal megengedőek és mondjuk azt, hogy kellenek és kész. Inkább azon szeretnék ez alkalommal agyalni, hogy miért ott szorít a Fidesz, ahol az a legtöbbeknek fáj?

Megint csak az alapokkal kellene kezdenünk: jelesül a párt típusokkal. (Erősen egyszerűsítek, hogy ne legyek olyan száraz.) Ezek pedig időrendben:

  • Honorácior párt - Úriember politikusok ad-hoc csoportosulásai egy egy konkrét cél érdekében. Az 1800-as évek végére megszűntek, mert felváltotta őket a következő.
  • Rétegpárt - Legjobb példái a munkáspártok. Lényege, hogy azonos érdekű tömegek képviselete a célja - gyakran  többiek ellenében. Jellemzője a hatalmas taglétszám. Fenntartását a tagdíj bevételekből meg lehet oldani. E fölött is eljárt az idő, mert a következő hatékonyabban bizonyult.
  • Gyűjtő pártok - Ezek a mai domináns párttípusok. Valódi tagságuk nincs, avagy nem jelentős. Nem egy konkrét társadalmi réteg érdekeit képviselik, hanem mindenkinek megpróbálnak ígérni valamit. Lényegük, hogy a választásokra tudjanak mozgósítani. Finanszírozásuk állami forrásból van biztosítva. (Elvileg ugye, mert hát annyi, de annyi helyről folyhat még be pénz...)
  • Kis pártok - A nagy gyűjtőpártok ugye a tömegeket akarják megszólítani, így óhatatlanul marad olyan kisebbség, akik képviseletét egyszerűen nem éri meg számukra felvállalni. Klasszikus példái a zöld pártok, de ilyen napjainkban a Jobbik is. Ezek a pártok felelőtlenül ígérgethetnek, hisz esélytelen, hogy kormányra kerüljenek. Programjuk jellemzően egy szűk területre vonatkozik csupán. Jelentőségük, hogy parlamentbe kerülésükkel felhívják a nagy pártok figyelmét arra, hogy létezik egy olyan ígéretcsomag, amivel bizony szavazatokat lehet nyerni. Ezek után ezt a "csomagot" a nagy pártok szépen a magukévá teszik, így okafogyottá téve a kis pártot, ami aztán szépen elhal, vagy éppen vegetál.

 A kétharmad és következményei

A Fidesz a legutóbbi választást nagyon megnyerte. Látni kell, hogy ekkora támogatottsága a pártnak egyszerűen nincs, ehhez a győzelemhez bizony kellett az ellen szavazók népes tábora. Ugyanakkor az is igaz, hogy ebben a gazdasági helyzetben egyszerűen lehetetlen olyan politikát folytatni, ami biztosítaná, hogy ezek az alkalmi átszavazók meg is gyökeresedjenek a Fidesz mellett. A kétharmad tehát megtarthatatlan.Ugyanakkor hatalmas várakozás övezi (övezte) tevékenységüket, valamit muszáj lenne letenni az asztalra - de hát nem lehet. Ennek az eredménye pedig lehet egy oly mértékű csalódás, ami nagyon mélyre taszítja a Fideszt.

A párt nevében is őrzi fő bázisát: polgári. Úgy vélem startégiájuk lényege, hogy egy picit visszarendeződnek gyűjtő pártból réteg párttá. Ezzel a lépéssel megőrizhetik a polgárság szavazatait, így megkerülve a nagy buktát. A lépéseik rendre a jobb módú lakosságnak, ha úgy tetszik a polgárságnak kedveznek míg a többi rétegről, mint szavazóról már most lemondtak. Teszik ezt oly vehemensen és időnként látszólag annyira értelmetlenül, hogy más okot nem tudok elképzelni. 

No persze a polgárság kis hazánkban kicsiny. Ez a réteg belátható időn belül nem lesz akkora, hogy meghatározza egy választás eredményét. Ugyanakkor rétegpártként átvészelhetnek egy-két ciklust, aztán ismét elő lehet venni a gyűjtőpárti megközelítést. Persze azt sem árt figyelembe venni, hogy a jobb módú lakosságnál van a pénz, a tőke. Egy, az ő érdekeiket képviselő párt könnyebben jut extra donációhoz, mint a többiek. Nem olyan rossz stratégia ez, még ha az ember igazságérzetét bántja is - de hát a politika egy öntörvényű társasjáték, ahol a táblán maradás a fontos mindenek felett!

Címkék: orbán fidesz megszorítás adó polgár

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr963238065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2013.10.24. 09:51:03

Kérdés, hogy a Fidesz ide vonatkozó stratégiáját ki határozza meg, "találja ki". További kérdés, hogy egyáltalán van-e a Fidesznek ide vonatkozó stratégiája. Vagy inkább olyanja nincs is, és teljesen tervszerűtlenül sanyargatják a szegényeket, tulajdonképpen bele sem gondolva abba (gondolkodásukban addig el sem jutva), hogy mit művelnek.

Azt gondolom, hogy mind a két fent említett tényező játszik valamennyire. Igazi társadalom- és gazd.pol. stratégiájuk nincs (az megfelelően értelmes embert igényel), és ami elképzelésük van, az csak az ordas nyerészkedő maffiózóé, aki csak azt nézi, hogy hogyan juthat feljebb. Orbán butasága (igen) és lelketlensége nélkül nem lehetne ennyire antiszociális, szegény ellenes politikát folytatni. Másfelől meg, mivel nem csak antiszociálisak, hanem buta, tehetségtelen, hozzá nem értők is, ezért fogalmuk sincs az intézkedéseik következményeiről. És ha véletlenül tudomást szereznek róla, akkor meg leszarják, hiszen melyik Orbán közeli gazember (valamelyik "ideológus" seggnyalója) nyíltan kimondott szövege is volt az, hogy veszni kell hagyni a szegényeket?
süti beállítások módosítása