Fotelharcos

Egy lusta ember gondolatai - avagy legyen világosság!

Linkblog

Friss topikok

  • ipartelep: Kérdés, hogy a Fidesz ide vonatkozó stratégiáját ki határozza meg, "találja ki". További kérdés, h... (2013.10.24. 09:51) Megérteni a Fideszt
  • szita szita péntek: @Darvon: No, az látod lehet. Valahogy mégsem ezt az utat járnám inkább. :) Az a fránya atomhulladé... (2010.11.07. 22:02) Sötétzöldek és az atomvonat

Fidesz barátunk tud és akar is alkotmányt módosítani. Azt a profán kérdést viszont még nem láttam sem feltéve - sem megválaszolva,hogy mindzt mi a búbánatos lóf*szért kell?

Most eppen attól hangos a politikai dikurzus, hogy korlátozni akarják az alkotmánybíróság kompetenciáját. Ez szerintem is tragédia, de nem erről akarok beszélni, hisz a Fidesz kommunikációjában ettől függetlenül is felmerült már az új alkotmány szükségessége, mer' aszondják a régi elavult. Hmmm. Finom...

Az alkotmány ugye egy alaptörvény, ami lefekteti azokat az alapértékeket, amelyre az adott ország jogrendje épül. Nem igazán szokás bele konkrét dolgokat tenni, sokkal inkább elvont elvek sorát. Olyasmi jogelvek vannak benne, hogyaszondja: "A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.", vagy "A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani." No, ennek megfelelően az egyes jogesetekben az alkalmazása is nehézkes - nem véletlen, hogy külön testület, az alkotmánybíróság foglalkozik ezzel. Az ő dolguk megítélni, hogy az új törvények megfelelnek-e valyh annak a szellemiségnek, amit az alkotmány tükröz. Ez így van jól.

Node most ugye terítéken az akotmány reformja. Mi a túrót kell ezen reformálni? Pláne mi az a nagy reform, ami nem alkotmány módosítást, de egyenesen új alkotmány kíván?

Aki még nem látott volna közelről alkotmányt, annak ajánlom ezt a linket. Mi kivetni valót találni benne? Mi az, ami idejétmúlt régi, rossz, ne adj isten káros? Komolyan nem értem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr262403467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása