Fotelharcos

Egy lusta ember gondolatai - avagy legyen világosság!

Linkblog

Friss topikok

  • ipartelep: Kérdés, hogy a Fidesz ide vonatkozó stratégiáját ki határozza meg, "találja ki". További kérdés, h... (2013.10.24. 09:51) Megérteni a Fideszt
  • szita szita péntek: @Darvon: No, az látod lehet. Valahogy mégsem ezt az utat járnám inkább. :) Az a fránya atomhulladé... (2010.11.07. 22:02) Sötétzöldek és az atomvonat

"A politikusok és a pelenkák egy dologban hasonlítanak: mindkettőt rendszeresen cserélni kell és leginkább ugyanazon okból kifolyólag."

A politikus megértéséhez több út vezet. Az egyik szerint figyelni kell a politikai történéseket. Pfff... Hülyeség.  Inkább azon kell elgondolkodni, hogy ki miért áll politikusnak?

A politika egy mocskos és gusztustalan világ. Azon túl, hogy állandóan harcot kell vívnia állandó kötöttségek között is kell az életét szerveznie. Még csak meg sem tolhatja az asszonyt a diófa alatt, mer' könnyen a karrierjének végét jelentheti. Nagyon komoly ok kell ahhoz, hogy valaki ezt a hivatást válassza magának. Mégis mi végre választhatja valaki magának ezt az utat?

A vátesz

 

Motiváció: Ő a szent megszállott. Hiszi az igazát és tűzbe menne érte. A világ jobbítása a célja.

Jellem: Elvhű, hajlíthatatlan.

Előnyök: Belső meggyőződésből cselekszik, hiteles amit csinál.

Hátrányok: Szükségképpen bolond. Pályája elején ugyan van még valamiféle kapcsolata a valósággal, ám az idő előrehaladtával szekularizálódik, saját eszméi önálló utakat kezdenek járni.

Lehetséges pálya ív: Valószínűleg nincs ilyen neki. Önállóan a pártok által irányított politikai piacon esélytelen. A pártok meg nem igazán szeretik az ilyen "egy utas" embereket. Egészen egyszerűen a belső értékelési mechanizmusok nem hagyják, hogy felemelkedjen.

Ritka kivételként persze előfordulhat, hogy sikerül maga alá tömegeket állítania, ez esetben ő maga a párt. A pártja szükségképpen nem demokratikus belső struktúrával bír. Ő lesz a nagyvezír, aki jól megmondja. Pártja ideiglenesen felemelkedhet, ám a vége okvetlen és dicstelen bukás.

A megélhetési politikus

 

Motiváció: Ő pénzt akar keresni - ha úgy tetszik ez is egy lehetséges pálya alternatíva a pék mellett.

Jellem: Ha kell köpönyegforgató, ha kell etikátlan, erkölcstelen. Nagyon rövid a politikai emlékezete.

Előnyök: Ezt az embert kedveli a pártok belső struktúrája. Kiszámítható, az aktuális ideológia remek harcosa.

Hátrányok: Megvehető.

Lehetséges pálya ív: Viszonylag gyors felemelkedés, ám az igazi élcsapatnak soha nem lesz a tagja. Ez az ember nem ragaszkodik a politikához. Amennyiben módja, lehetősége van "átigazolni" diplomatának, bankvezérnek, akárminek, hát megteszi. Nem hagyja veszni a koncot. Ebből adódik, hogy a csúcsra törése előtt lejáratják párttársai, vagy megveszik ellenfelei. Elképzelhető, hogy egy nagyon elhibázott döntés után ő lesz az áldozat, a konc.

A hatalom szerelmese

 

Motiváció: Hatalom, befolyás, súly minden áron.

Jellem: Nárcisztikus jellem. Politikai téren könyörtelen, csak önmagához hűséges. Elvei hajlíthatóak, hisz azok csupán eszközök személyének pozícióba segítésére. Autoriter és elszánt a végsőkig, számára a politika a világ eleje és vége. Magánélete nincs.

Előnyök: Jellemzően karizmatikus személy.

Hátrányok: Bezárult személy, aki a világról még csak azt sem tudja biztosan, hogy van.

Lehetséges pálya ív: Kiszámíthatóan a célra tör, a nyomdokvizán jó hajózni. A pártok belső struktúrája díjazza a könyörtelenségét, technokrata szemléletmódját. Jó eséllyel válhat egy párt meghatározó arcává.

 

És a társadalom elégedettségével mi lesz?

 

Az nem számít. Az elégedettség csak egy eszköz, amivel szavazatot lehet nyerni. A szavazat számít, arra viszont egyéb módon is szert lehet tenni. Hangoztathatunk népszerű lózungokat, lejárathatjuk ellenfelünket, akármi. A politika öntörvényű világ, amire csak minimális ráhatással van a választó. Politikai váltógazdaság van, nagyot bukni egyszerűen addig nem lehet, amíg a politika részesei vagyunk.

Címkék: politika orbán politikus gyurcsány

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr33229163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása