Fotelharcos

Egy lusta ember gondolatai - avagy legyen világosság!

Linkblog

Friss topikok

  • ipartelep: Kérdés, hogy a Fidesz ide vonatkozó stratégiáját ki határozza meg, "találja ki". További kérdés, h... (2013.10.24. 09:51) Megérteni a Fideszt
  • szita szita péntek: @Darvon: No, az látod lehet. Valahogy mégsem ezt az utat járnám inkább. :) Az a fránya atomhulladé... (2010.11.07. 22:02) Sötétzöldek és az atomvonat

Nem vagyok egy nagy Fidesz fan, nem titkolom. Mondjuk cserébe a többi pártot sem szívlelem, úgyhogy legalább e téren kiegyensúlyotott vagyok. Node az az ámokfutás, amit a ZOOrbánék művelnek, az kiveri nállam a biztosítékot.

Megértem, hogy a 2/3, az 2/3. Megértem, hogy ha fontos célokért küzdenek, akkor ezt akár erőből is áttolhatják, megértem. No de kérem ezek azok a fontos célok, amik miatt megéri aláásni a maradék jogbiztonságunkat, tekintélyünket?

Ok, igenigen könnyű azonosulni azzal a céllal, hogy a gaz állami nagyvezírek ne vegyenek fel soksok milliós végkielégítéseket. Helyes, ne tegyék. No de az a mód, ahogy ezt el akarja érni a kormányunk, na az valami tragédia. Állami fejesekről van szó kérem szépen! A törvényhozáshoz szükséges többség megvan. Adódik a lehetőség, hogy (ahogyan azt normáliséknál szokták) módosítsanak a törvényi háttéren. De neeem, az túl egyszerű, logikus választás lenne.

Ha valaki esetleg nem ismerné a sztorit, az itt olvasgasson, juszt sem írom le ide.

Helyette alkotmányt módosítnak, a köztársasági elnök szeméjével „cselezgetnek”. (Itt jegyezném meg, hogy az én olvasatomban a „ jó erkölcsbe ütköző” kitétel elég megfoghatatlan.) Az alkotmánybíróság így is elkaszálja, hát ismét módosítanak az alkotmányon. Ez viszont felelőtlenség. Miért is?

  • Egyrészt az elmúlt (igen rövid) időszak alatt számos példát szolgáltattak már arra, hogy ad-hoc módon erőből írják át a szabályokat. Nem mondom, hogy jogszerűtlenül, de minimum mondjuk, hogy „ jó erkölcsbe ütköző” módon. :) Ezzel szééépen megmutatták a „művelt nyugat”-nak, hogy ez itt kérem még mindig a balkán, egy politikailag, gazdaságilag ingoványos talaj. Ahol egy marginális kis tétel miatt nem általlanak többször is alkotmányt módosítani, ott bizony nincs jogbiztonság. Ahol meg nincs olyan, ott nem jó befektetni, illetve (felkészülve a váratlanra) a befektetésekből extra profitot kell kisajtolni. Nagyobb kockázatot csak nagyobb nyereség érdekében érdemes vállalni nem? No ez aztán minden fronton árt a gazdaságnak. Csökkenő foglalkoztatottság és növekvő árak rémképét vetíti elénk.

 

  • Kis hazánkban már csak úgy megy, hogy egy jogszabályt csak egy, legalább vele azonos szintű jogszabály módosíthat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha valamit egyszer már törvényben szabályoztak, az mindörökké törvény által szabályozott lesz, amit pedig az alkotmány mond, azt bezony csak az alkotmány írhatja felül. Most komolyan aktuálpolitikai szándéknak megfelelő elemeket kell tenni az alkotmányba? Komolyan alaptörvényi szinten kell ezt lejátszani?

És mindezt miért? Azért a szerintem kb. maximum 8-10 magas végkielégítés miatt, amit már az idei esztendőben akarnak büntetni? Megéri ez az ár? Nem kellene inkább annak az elejét venni, hogy a későbbiekben eleve ne kapjanak túl magas végkielégítést?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotelharcos.blog.hu/api/trackback/id/tr902401604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása